14 серпня 2015 р.

Яким може бути фінансування підотовки кадрів (держзамовлення) у ВНЗ в 2016 році.

Деякі ЗМІ зі слів Міністра освіти і науки України Сергія Квіта вирішили зробити висновок, що фінансувати навчання студентів у ВНЗ держава в 2016 році не буде. Міністр надав додаткові роз'яснення.


Після заяв Міністра освіти і науки Сергія Квіта щодо неефективності формату фінансування підготовки фахівців у ВНЗ через державне замовлення та відміну в майбутньому держзамовлення для ВНЗ деякі новинні інтернет-сайти майорять заголовками "В УКРАИНЕ ПОЛНОСТЬЮ ОТМЕНЯТ БЕСПЛАТНОЕ ВЫСШЕЕ ОБРАЗОВАНИЕ".

Сергій Квіт роз'яснив на своїй сторінці у Фейсбук що малося на увазі та що і як слід розуміти.

За словами Міністра, критика в його словах поточної системи фінансування (через державне замовлення) навчання студентів у ВНЗ та подальшу відмову від такої системи не означає скасування фінансування навчання студентів у вищих навчальних закладах.

Чи є життя без держзамовлення?Останніми днями я критикував в медіа систему державного замовлення, підкреслюючи, що її ...
Posted by Serhiy Kvit on 13 серпня 2015 р.

Слід зауважити, що тема про відмову від поточної системи - держзамовлення - оприлюднена не вчора чи позавчора. Як анонсували чиновники міністерства ще на початку 2015 року, в 2016 році планується вибір вступниками місця навчання (ВНЗ) під час реєстрації на ЗНО та в подальшому за результатами ЗНО 2016 року відповідно до виділених з бюджету коштів розподіл цих коштів для ВНЗ на основі заявок вступників, які найкраще складуть ЗНО.
По суті кошти платників податків (бюджетні) в 2016 році будуть виділятися у ВНЗ за вступником, а не як в 2015 році - вступник йде у ВНЗ (подає заяви) за виділеними для ВНЗ місцями державного замовлення.
Разом з тим, враховуючи останню інформацію з повідомлення Сергія Квіта у Фейсбук, МОН планує виділення коштів за значно більш якісними показниками аніж лише кількість кращих вступників, які бажають навчатися в конкретному ВНЗ.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Маєте власну думку? Не соромтеся, поділіться з читачами!