12 травня 2016 р.

Урядовці знову планують вдосконалити перелік спеціальностей підготовки здобувачів вищої освіти

Минулого року багато назв раніше напрямів/спеціальностей ступенів вищої освіти були змінені, фактично був розроблений новий перелік спеціальностей. Проте дискусії щодо доцільності подальшого вдосконалення переліку спеціальностей тривають і далі.
Одна з таких була проведена за участі МОН під час наради щодо змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

В ході дискусії Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила: "Ми не налаштовані до масштабної ревізії переліку, адже була проведена велика робота по обґрунтуванню і аргументації, яким має стати новий перелік. Водночас, ми готові з’ясувати, де необхідно внести зміни до переліку тому, що це питання стає бар’єром на шляху розвитку певних напрямків підготовки".

Директор департаменту вищої освіти МОН України Олег Шаров повідомив, що сьогодні на погодженні у Міністерстві юстиції знаходяться зміни (погоджені з громадськістю) до наказу МОН № 1151, який визначає правила переходу ВНЗ на нові спеціальності. Як зазначає прес служба МОН "Міністерство розглянуло пропозиції громадськості щодо розширення списку спеціальностей відповідно до трьох критеріїв. Перший – спеціальність повинна відповідати професії, бажано не одній, а кільком. Так, сьогодні налічується 9 тисяч професій, а спеціальностей всього 115. Друге – спеціальність повинна мати свій вид економічної діяльності. Третє – за цією спеціальністю повинна бути достатня кількість місць на ринку праці за цією спеціальністю. Після широкого обговорення пропозицій учасники наради узгодили зміни, які готуються МОН до проекту постанови щодо змін до переліку спеціальностей. Зокрема, пропозиції щодо включення спеціальності 187-«деревообробні та меблеві технології», 194 - «гідротехнічне будівництво». Серед пропозицій до змін переліку – 12 галузь знань, де спеціальність «кібербезпека» перейменована на «інформаційну безпеку», спеціальність «комп’ютерні науки та інформаційні технології» розділені на 2 спеціальності: 122 – «комп’ютерні науки» та 126 – «інформаційні системи і технології». У проект змін до постанови також була включена 28-а галузь знань «Міжнародні відносини» за трьома спеціальностями: міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії; міжнародні економічні відносини; міжнародне право. Окрім того, у назві галузі «Наука про освіту» буде включено слово «Педагогіка». Лілія Гриневич доручила створити робочі групи для вивчення інших пропозицій щодо переліку спеціальностей по напрямках. Так, новостворені комісії будуть вивчати питання щодо можливості перейменування «Науки про землю» на галузь знань «Географія. Геологія», медичні спеціальності у напрямку медичної реабілітації, підготовку педагогів за фахом хореограф, галузь знань «Водне господарство», телекомунікацію. Також буде розглянуто питання спеціальностей з національної безпеки країни за участю профільних установ і відомств."

За матеріалами прес-служби МОН


*********************************
Цікавить Вступ до ВНЗ?
Підписуйтеся та спілкуйтеся у Facebook спільноті блогу про вступ та на записи у Google+
*********************************

Немає коментарів:

Дописати коментар

Маєте власну думку? Не соромтеся, поділіться з читачами!