17 травня 2016 р.

Особливості вступної кампанії 2016 - позаконкурсний вступ та вступ за цільовим направленням скасовано, для певних категорій можливий вступ без ЗНО

Про скасування в 2016 році позаконкурсного вступу та вступу за цільовими направленнями повідомила сьогодні на брифінгу щодо особливостей вступної кампанії в 2016 році Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун.


Як зазначає урядовець, цим вирішено проблемні питання попередніх вступних кампаній та відпрацьована практика, за якою окремі категорії мали право вступу поза конкурсом, що робилося можливо з певних політичних міркувань, що суперечило Конституційній нормі, за якою громадяни мають право здобувати вищу освіту в державних та комунальних вищих навчальних дакладах на конкурсних засадах. Таким чином, загдана новація вступної кампанії 2016 рку просто приводить процес вступу у відповідність з нормою Конституції.

Як повідомила Перший заступник Міністра, в 2016 рік останній в якому здійснюється прийом на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодший спеціаліст та спеціаліст. Вступники на ступінь баклавра денної форми навчання, які склали ЗНО будуть подавати заяви лаше в електронній формі відповідно до порядку подання заяв в електронній формі, оригінали документів необхідно нести до вишу лише після надання рекомендації до зарахування.

Окрім того, Інна Совсун повідомила, що деякі категорії вступників матимуть право на вступ без ЗНО за результатами екзаменів у ВНЗ після подання заяви на вступ.
До таких категорії відносяться особи:
  • особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО;
  • діти-сироти;
  • особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.
Зазначається, що дана норма в процесі внесення до Умов прийому до ВНЗ в 2016 році.
Окрім того, вступати за результатами ЗНО або за результатами екзаменів за вибором матипуть право:
  • особи, звільнені з військової служби (у т.ч. демобілізовані) після 3 листопада 2015 року
  • особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби).
Вступати до ВНЗ за результатами співбесіди матимуть право особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності, та визнані інвалідами війни.

На вступ без ЗНО до ВНЗ за результатами вступних екзаменів матимуть право особи, які проживають на території проведення АТО за умови, що отримають атестат про здобуття повної загальної середньої освіти та у випадку вступу до ВНЗ, які на території Донецької та Луганської областей (територій, які підконтрольні військово-цивільним адміністраціям), а також до евакуйованих вищих навчальних закладів з окупованих територій, та територій проведення АТО.

За матеріалами
*********************************
Цікавить Вступ до ВНЗ?
Підписуйтеся та спілкуйтеся у Facebook спільноті блогу про вступ та на записи у Google+
*********************************


9 коментарів:

  1. Чому тоді не внесені зміни до ст. 22 Закону України про соціальну захищеність інвалідів

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Теоретично, то ця зміна справді ще вилами по воді писана, там доречі вказано, що ще мають бути зміни до Умови прийому бо в умовах поточних пільги є, разом з тим в МОН не сказали, що якщо Рада не прийме зміни до закону, зміни до Умови прийому не вийде внести, так як це буде незаконно.

      Видалити
  2. Чому тоді не внесені зміни до ст. 22Закону України про основи соціальної захищеності інвалідів, де чітко сказано : в разі складання вступних випробувань( а Умови прийому до ВНЗ в 22016 році тлумачать вступні випробування це ЗНО та вступні іспити) діти інваліди мають право на позаконкурсний вступ. Приведіть Закони та накази МО в порядок. Тому що батьки мають право в такому разі звертатися до суду!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. До початку вступної кампанії залишилось менше 2-ох місяців, наскільки я знаю спочатку треба внести подання про внесення змін до Закону України про основи соціальної захищеності інвалідів, повинен пройти певний термін , Рада повинна розглянути, проголосувати. Це все затягується. А батькам і керівникам ВУЗів лише промови пані Міністра мало.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. побачимо як буде, МОНовці ще раніше говорили про відміну позаконкурсного, а в ці дні просто ще раз нагадали про це, всі сприйняли так наче це вперше говориться, тобто імовірно те що потрібно було робити вони робили, побачимо що буде в червні-липні. Зміни в будь-якому випадку місять бути до початку прийому документів.

      Видалити
  4. Ось таке запитання, в цьому році я закінчила професійно-технічний навчальний заклад з відзнакою.на момент вступу мала статус дитини-сироти, зараз мені 19.
    Чи маю якісь пільги при вступі до ВНЗ і чи взагалі можу вступати на бюджет?

    ВідповістиВидалити
  5. В лютому я закінчила на базі 11 класів професійно-технічний навчальний заклад з відзнакою. На момент вступу до училища мала статус дитини-сироти і користувалась пільгами протягом навчання в закладі. На даний момент мені 19, чи маю я пільги при вступі до ВНЗ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. по пільгах мають бути зміни до Умов прийому наразі про зміни говорили але офіційних документів - змін до умов прийому (з який ВНЗ роблять зміни в правилах прийому своїх) ще немає, тому чекати змін і читати деталі, запитувати приймальну комісію конкретного ВНЗ.

      Видалити
    2. Враховуючи вік, у Вас швидше за все вже немає статусу дитини-сироти. Варто промоніторити закон.

      Видалити

Маєте власну думку? Не соромтеся, поділіться з читачами!