17 лютого 2015 р.

Результати ЗНО - як рахувати?


Вже у травні випускники 11 класів розпочнуть цьогорічну кампанію зовнішнього незалежного оцінювання (фактично вступну кампанію 2015) із проходження тестування з української мови та літератури . За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука - основне нововведення у визначенні результатів ЗНО це європейська практика із запровадженням фактично понять у системі оцінювання ЗНО - "здано", "не здано".
З часу запровадження ЗНО спочатку (в перші роки) пороговими були 124 бали, які допускали до участі у конкурсі, декілька років тому встановили профільність та 140 балів, в останні роки ж дозволили вузам самостійно встановлювати пороговий бал профільного предмету (у випадку великої кількості заяв та реальних конкурсів на напрям).


Порогові результати ЗНО , "здав", "не здав".

Час показав, що вищезгадані рішення про такі порогові бали не були хибними загалом, хоча це було далеким від досконалості в системі відбору. Для досягнення подальших більш вищих рівнів у відборі та оцінюванні УЦОЯО пропонує з 2015 року ввести нову систему відбору щодо порогового рівня (згадане "здано" / "не здано"), враховуючи що це далеко не новація, а реальна практика у багатьох країнах при оцінюванні та відборі вступників до ВНЗ. Головне ж це методика визначення цього порогу. Переглядаючи різноманітні методики можна відкинути й до 40 % вступників.
За словами директора УЦОЯО цього року в оцінці та визначенні результатів ЗНО буде використано дві методики: В. Ангоффа та К. Беука. Перша враховує вимоги до обсягів знань а друга - найбільш допустиму кількість тих, хто не склав тест.
Встановлення порогової кількості правильних відповідей ЗНО  за методикою В. Ангоффа полягатиме у визначенні фахівцями найменшої суми балів тестів, які може отримати учасник ЗНО з мінімальним рівнем знань. Число фахівців з кожного предмета буде в кількості не менше 100. Групи фахівців працюватимуть у регіональних центрах оцінювання якості освіти.


За матеріалами статті "Як будемо визначати результати ЗНО?"
Автор Ігор Лікарчук

Немає коментарів:

Дописати коментар

Маєте власну думку? Не соромтеся, поділіться з читачами!