6 липня 2015 р.

Пріоритетність заяви на вступ - кому це вигідно?

Пріоритетність заяви на вступ - одна з основних новацій вступної кампанії цього року, яка повинна забезпечити більш відкритим конкурсний відбір.


Пріоритетність, як описує розділ 1  Умов прийому на навчання до ВНЗ України - показник від 1 до 15 який кожен абітурієнт присвоює своїм заявам на вступ за державним замовленням, на денну форму, де 1 це найвища пріоритетність заяви.
Варто відразу відмітити, що у всіх інших випадках пріоритетність вказувати не потрібно.
До прикладу -  заочна форма, незалежно чи державне замовлення чи контракт; навчання за контрактом, незалежно чи денна чи заочна форма навчання. Крім того, повертаючись до вимог пріоритетності заяви на вступ, основний етапом, де буде використана пріоритетність - формування списків рекомендованих до зарахування за державним замовленням, які опубліковуються вищими навчальними закладами не пізніше 12 год 4 серпня.
Як вказано в другому реченні пункту 1 розділу XV "Надання рекомендацій для зарахування"  Умов прийому до ВНЗ  - "Вступника буде рекомендовано до зарахування за найвищим пріоритетом з числа зазначених ним під час подання заяв, за яким вступник потрапляє у число тих, хто може бути рекомендований до зарахування на місця державного замовлення" .  Доволі непроста в розумінні трактовка, проте по простому кажучи, якщо вступник по конкурсних списках буде одночасно в декількох вузах на високих позиціях, які забезпечили би рекомендацію - тобто позиція в рейтингу менша ніж число місць державного замовлення, в списках рекомендованих до зарахування за державним замовленням він буде лише в тому вузі, де встпником вказаний найвищий пріоритет.
До прикладу, якщо подано 4 заяви в 4 вузи, по конкурсних списках вступник міг би попасти в списки рекомендованих до 2 х вузів де вказав пріоритетність два та три, отже буде лише в списках рекомендованих того вузу, де вказав показник пріоритетносту вище, тобто 2, а в іншому вузі автоматично системою ЄДЕБО такий вступник повинен бути пропущений і рекомендація може надаватися наступному по списку, якщо звичайно він не рекомендований в іншому вузі з вищим пріоритетом.
Тобто все насправді просто. Цього року вступники з високими балами ЗНО не будуть мати вибору державних місць, на етапі нання рекомендацій, як раніше (як у супермаркеті морозива, якщо до прикладу скористалися правом подання 15 заяв на вступ) Будена адно лише одне місце, яке цікавить вступника більше, відповідно до вказаних пріоритетів заяв.
Таким чином, всі інші вступники матимуть більше шансів цього року бути рекомендованими до зарахування за державним замовленням.
Доречі, в Умовах прийому є ще один закріплюючий пункт вище наведеного, який вже внесений у Змінах до Умов прийому, а саме в 5 пункті розділу VI в останньому реченні вказано, що "Оригінали документів при участі в конкурсі на місця, що фінансуються за кошти державного бюджету, вступником подаються лише один раз при виборі місця навчання (виконання вимог до зарахування)".  Дані положення також пов'язані з тим, що цього року абітурієнти при поданні заяви на вступ особисто подають лише копії документів про освіту - атестат та додаток до нього.
В минулому році рекомендації до зарахування були "хвилями", щоб відсіювати тих, хто вже подали оригінали документів (вибрали місце навчання) в інші вузи, проте це надто неефективна річ в порівнянні з цьогорічною новацією, особливо враховуючи корупційну складову, під час третьої хвилі нечисті на руку працівники приймальних комісій мали можливість маніпуляцій зі списками та висвітленням актуальної інформації про подані оригінали, також були випадки подання оригіналів  та вступу на навчання за державним замовленням після офіційного часу їх прийому, звичайно ж не за морозиво.
Отже в цьому році вступникам, які здали ЗНО на оцінки вищі середнього рівня буде більше шансів потрапити в списки рекомендованих до зарахування за державним замовленням. аніж мали можливість вступники минулих років, таким чином вступна кампанія повинна стати більш прозорішою та менш корумпованою аніж попередні.
Звичайно рівень корумпованості залежить і від батьків вступників. Бували випадки, коли насправді працівники приймальних комісії нічого не вирішували, лише брали кошти від довірливих та наївних батьків, які витрачали важкозароблені кошти в якості хабарів нізащо.

Успіхів вам у вступі!
Уважно слідкуйте за рейтингами 4 серпня, зверніть увагу, вузи рейтинги можуть опубліковувати і раніше, 2 чи 3 серпня!

*********************************
Цікавить Вступ до ВНЗ?
Підписуйтеся та спілкуйтеся у Facebook спільноті блогу про вступ та на записи у Google+
*********************************



53 коментарі:

  1. " Тобто все насправді просто. Цього року вступники з високими балами ЗНО не будуть мати вибору державних місць, як раніше (як у супермаркеті морозива, якщо до прикладу скористалися правом подання 15 заяв на вступ). А лише одне." Шикарно. Зачем напрягаться и учиться?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Редактор блогу7 липня 2015 р. о 17:57

      Ви не зовсім зрозуміли суть змін, вибір є на етапі подання заяв Будь який вуз будь який напрям 5 вузів, 15 заяв. На етапі рекомендацій надається місце, яке цікавить вступника більше, якщо міг би бути рекомендований на 2-3-5 одночасно, щоб не було на 90 тис державних місць рекомендовано до прикладу 20 тис вступників, як в минулі роки. Цього року будуть рекомедовані рівно стільки осіб скільки місць, згідно пріоритетів, які вказані на етапі подання заяв.

      Видалити
  2. А при вступі на магістратуру теж потрібно вказувати пріоритетність?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Редактор Блогу9 липня 2015 р. о 13:49

      Ні, це лише для вступу після школи на бакалаврат.

      Видалити
  3. Чому я не бачу пріорітетів? А приймальна комісія - бачить же цю інфу?

    ВідповістиВидалити
  4. От наприклад, чи залежить пріорітетність на місце в реєтнигу?:
    +Абітурєнт 1/середній бал 180/ бал пріорітету: 1;
    +Абітурєнт 2/ середній бал 185/ бал пріорітету: 6;
    Хто буде стояти першим в рейтингу?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Редактор блогу17 липня 2015 р. о 20:45

      Не залежить. Абітурієнт з 185 буде вище, якщо до прикладу 180 тий не буде мати позаконкурсних підстав. Пріоритетність вплине на ануляцію заяв на етапі рекомендацій на держ замовлення. Якщо по пріоритету 2 до прикладу буде рекомендація, тоді всі наступні заяви анулюються, проте буде можливість вступати лише на контракт по інших заявах.

      Видалити
    2. Дякую. Це дуже корисна для мене інформація

      Видалити
    3. Редактор блогу17 липня 2015 р. о 21:46

      Будь ласка, раді допомогти.
      Підписуйтеся на сторінку відкритої спільноти вконтакті: https://vk.com/vstup_info_blog спілкуйтеся з більш ніж 650 учасниками а також з редакційною групою блогу.

      Видалити
  5. а якщо наприклад я не прохожу на бюджет ні в один ВУЗ а тільки на контракт я маю право вибрати любий ВУЗ навіть якщо в ньому я поставила пріоритет 5?

    ВідповістиВидалити
  6. Редактор блогу24 липня 2015 р. о 11:11

    саме так, навіть 15

    ВідповістиВидалити
  7. Чи можна змінити пріорітетність ВУЗу, якщо абітурієнт передумав, а документи подані..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Редактор блогу25 липня 2015 р. о 18:57

      Не можна.
      З умов прийому "Пріоритетність, визначена вступником в заяві про участь у конкурсі, не може бути змінена протягом вступної кампанії."

      Видалити
  8. чи можу я відмовитись від вузу в який мене беруть на державне замовлення і вступити в коледж в який я проходжу за балами на державне замовлення

    ВідповістиВидалити
  9. А якщо я вступаю на держ.замовлення на спеціальність з нацвищим пріорітетом, а з нижчим на бюджет?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. держ замовлення та бюджет це одне і те ж і рекомендація можлива за вищим пріоритетом навіть якби по балах можливо було на спеціальність де вказано нижчий пріоритет, тотбо за нижчим пріоритетом в списку не буде і будуть ті хто можливі далі з нижчим балом.

      Видалити
  10. А якщо я пріоритетним виберу ВУЗ-1 та не поступлю на державне, а на державне вступлю до ВУЗу-2, обравши його другим місцем по пріоритету. Тоді як мені чинити?

    ВідповістиВидалити
  11. Якщо я за першим пріоритетом не вступаю на бюджет,а за другим пріоритетом вступаю,чи зможу я вступити на бюджет до 2 ВНЗ?

    ВідповістиВидалити
  12. В питанні і є відповідь "за другим пріоритетом вступаю"

    ВідповістиВидалити
  13. А если я не прохожу по баллам ни в один ВУЗ согласно моим приоритетам, но могла бы пройти , если бы по-другому были расставлены эти приоритеты. Ведь в каждом ВУЗе будет разный уровень балла ЗНО проходной и разное количество державних мест. Как угадать?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Від перестановки пріоритетів імовірність вступу не зміниться.

      Видалити
  14. Поясніть , яку роль грає пріоритетність при вступі? Читаючи відповіді, знайшла розбіжності у відповідях на схожі запитання. Хто вступить , той у кого більший бал чи вища пріоритетність?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. вступить той у кого вищий бал, пріоритетність лише для, того щоб анульовувати заяви з меншим пріоритетом і не займати кілька місць.

      Видалити
  15. Тобто вибору в принципі немає. Вибір на етапі подання заяв - це одне, а вибір коли ти бачиш куду пройшов це зовсім інше. Права на помилку - немає!!!! Дуже прикро.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Обирайте будь-який напрям, подавайте хоч 100 заяв, ніхто не забороняє - при оплаті за власні кошти.

      Тепер про навчання за кошти держави.
      Якщо держава готова оплатити до 100 тис місць з 200-250 тис вступників, та коли навіть надано можливість спроб у вигляді 15 заяв та створено систему пріоритетів - такий собі попередній вибір - це значно краще аніж би дали можливість подати одну заяву на бюджет, як було колись.
      Тому немає чого нарікати.
      "Бачиш куди пройшов" - це займання кількох місць рекомендації до зарахування, Якщо би мали 2-3 заяви так можна було би зробити - одночасні рекомендації як колись, а коли до 15 заяв - такий варіант як зараз маємо - ідеальний.

      Видалити
  16. якщо я подаю документи в внз на три різні спеціальності,то мені потрібні три зразка кожного документа?

    ВідповістиВидалити
  17. Скажіть, будь ласка, якщо я на перший пріоритет проходжу на платне, а на другий - на державне, то чи можу йти вчитись у вуз першого пріоритету на платну форму? Буду дуже вдячна за відповідь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так на контракт, можливо, за умови що конкурс пройдете (так як і на бюджет), як правило на контракт всі проходять крім суперпопулярних спеціальностей.

      Видалити
    2. А хіба мені не анулюють всі заяви, окрім тієї, знідно якої пройшла на державне?

      Видалити
  18. Вот например я поставил 1 приоритет в Запорожье на кафедру экономики, а в Днепре допустим на кафедру инф. тех., в днепропетровский ставить уже приоритет 2?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. все приоритеты связаны между ВУЗами? или каждый отдельно?

      Видалити
    2. однакових поставити не дасть система

      Видалити
  19. чому цього року зробили тільки одну хвилю?
    Якщо хтось не подасть документи то місце просто згорає, минулі роки з 2-ма хвилями а цього 1. Кому це вигідно?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тому, хто розробляв цю систему, отримуючи гроші за черговий заказ. Вочевидь, заказ МОН.Перший пріоритет - гроші, другий - відмивання їх, третій - ховання в офшорні зони, четвертий - паспорт і громадянство іншої держави. Все по пріоритетах...

      Видалити
    2. та не пишіть таких дурниць, типу "ВСЕ пропало", якщо не знаєте як воно працює. По пріоритетах одночасно N вступників отримують N рекомендацій, тому порівнюючи з тим що раніше раніше на N місць могли рекомендацій отримати N/2 вступників а то і менше і відповідно в 3-4 хвилях було значно більше корупції, ніж зараз може бути проте це все загалом мізер в порівняння з тим скільки було у 90-х- та 2000-х поки не було ЗНО.

      Видалити
  20. Чи можу я бути рекомендована до зарахування у двох ВУЗах, які стоять на 1-ій та 2-ій позиціях? Та чи зможу в такому випадку обрати той, що 2-ий по приорітетності?

    ВідповістиВидалити
  21. Якщо я вибрала пріорітет і не проходжу на бюджет, то автоматично я буду зарахована на платну форму навчання?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ще буде конкурс і на контаркт, тому якщо по конкурсу на контракт все буде ок, пройдете. НА контракт (якщо не право в попілярному ВНЗ) нескладно пройти

      Видалити
  22. Чи потрібно брати бали за вивчення спецкурсів при підрахунку середнього балу документа про повну загальну середню освіту

    ВідповістиВидалити
  23. Якщо я анулюю заяву на спеціальність де 1 пріорітет, де я 30, а беруть 13 на бюджет, то чи можу пройти на бюджет за ін. спеціальністю з пріорітетом 3, де я 7, а беруть 10 на бюджет?

    ВідповістиВидалити
  24. Якщо я по 1 пріоритету вступаю на бюджет и по 4 також, я можу йти у ВУЗ з 4 пріоритетом?

    ВідповістиВидалити
  25. Якщо я на факультет з пріорітетом 1 не проходжу на державне місце, а на факультет з пріорітетністю 2 проходжу,але тут тільки контрактні місця, чи мене автоматично перекинуть на факультет з пріорітетом 3 або 4 на держзамовлення

    ВідповістиВидалити
  26. як змінити пріоритет заяви, яку я вже подала?

    ВідповістиВидалити
  27. Я подаю заяви на бюджет, виставляю пріорітети, але так виходить не поступаю у ВУЗ на бюджет. ВУЗ запропонує мені контрактну форму навчання? Чи мені потрібно додатково ще й на контракт подавати заяви?

    ВідповістиВидалити
  28. якщо державних місць 26, а я в списку 27 чи можу я надіятись на те ,що людина переді мною піде в інший вуз а я поступлю на державне?

    ВідповістиВидалити
  29. Доброго дня, скажіть будь ласка, а якщо я пройшла на державну форму, чи можу відмовитися і піти в інший вуз на платне?

    ВідповістиВидалити
  30. "Будівництво. Цивільна інженерія" і"Будівництво. Цивільна інженерія. Гідротехнічне будівництво" при подачі заяв рахується як одна спеціальність чи різні?

    ВідповістиВидалити
  31. Доброго дня, скажіть, будь-ласка, що значить пріоритет -1, скільки разів його можна ставити і говорить він про те, що абітурієнт автоматично стає студентом ВИШу в разі згоди провести оплату на дану спеціальність?

    ВідповістиВидалити
  32. Скажіть, будь ласка, якщо мене буде зарекомендовано до вступу на бюджет у вуз з 8 рейтинговим номером, а я б хотіла на контракт в 1(я не ставила позначки тільки на контракт), то моя заява анулюється у вузі з 1 номером?

    ВідповістиВидалити

Маєте власну думку? Не соромтеся, поділіться з читачами!